Hidrofor debisinin hesabında, hidroforun tesis edileceği mekanın kullanım amacı belirleyicidir. Örneğin evsel kullanıma yönelik bir hidroforun debi hesabı ile yurt, okul, spor salonu veya endüstriyel tüketime hitap edecek bir hidroforun debi hesabında farklılıklar olacaktır. Debi hesabındaki mekanın niteliğinden kaynaklanan fark; eş kullanım faktörü (f) olarak adlandırılır.
Çok kullanıcılı bir sistemde(apartman v.b.), kullanıcıların kaç adedinin aynı anda öngörülen miktarda su kullanacağına dair bir faktördür.
Kullanıcı sayısı olarak; konutlarda bağımsız bölüm(daire) ve her bir bağımsız bölümdeki kişi sayısı, hastahane ve otellerde yatak sayısı, iş yeri v.b. yerlerde çalışan kişi sayısını dikkate almak gerekmektedir.
Q (m3/h) : A*B*T*f
A: Binadaki daire veya bağımsız bölüm sayısı
B: Bağımsız bölüm başına kişi sayısı
T: Bireyin ortalama su tüketimi (litre/gün)
f: Eş kullanım faktörü
Türkiye’ de aile başına ortalama 4 bireyin yaşadığı, ve her bir bireyin ortalama su ihtiyacının 100-300 lt/gün aralığında olduğu kabul edilebilir. Ortalama su tüketimi yaşam standartları ve mekanın kullanım amacına göre farklılık göstermekte olup, ortalama su tüketiminin belirlenmesinde yandaki tablodan faydalanılabilir.
Örnek: 100 daireli bir toplu konut yerleşimde
Q : 100 *4*150*0,25 = 15000 lt/h (15 m³/h) debi gereklidir.
Bu durumda yukarıdaki örneğimizde hidrofor alt basıncında (Halt) pompa başına 15 m³/h debi verebilen iki pompalı bir sistem veya her bir pompası 7,5 m³/h debi verebilen 3 pompalı bir hidrofor sistemi öngörülebilir. Belli kapasitelerden yüksek hidrofor sistemlerinde (örneğin 6 m³/h ve üzeri) tek pompalı sistemler yerine çok pompalı sistemler öngörülmesi, sistemin yedeklenmesi özelliğinin yanı sıra, elektrik tasarrufu, konfor ve pompaların ömrünün uzaması v.b. faydaları sağlayacaktır. Bu nedenle toplam debi gereksiniminin fazla olduğu kullanma suyu hidroforlarının çok pompalı seçilmesi daha uygun olacaktır.